Voorlezen aan baby’s vergroot taalvaardigheid

Geplaatst op 18 maart 2015

Voor de professionele kinderopvangbranche is het niet verrassend, maar voor sommige ouders misschien wel: voorlezen aan baby’s heeft zin. Dit ontdekten promovenda Heleen van den Berg en hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus van de Universiteit van Leiden. Zij ontdekten dat BoekStart een goed programma is om voorlezen van baby’s te stimuleren.
Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker.
Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker. – Foto: ANP
Van ouders die meedoen met BoekStart en hun baby al voorlezen voordat deze acht maanden oud is, scoren de kinderen hoger op taal. Al na vijftien maanden zijn de effecten van meer voorlezen meetbaar. Op de langere termijn (22 maanden) worden de effecten van vroeg voorlezen sterker.

BoekStart-koffer
BoekStart is een programma waarmee ouders worden gestimuleerd om al vroeg te beginnen met voorlezen. Als een kind drie maanden oud is, ontvangen ouders een uitnodiging om een BoekStart-koffertje op te halen bij de bibliotheek. Hierin zitten twee voorleesboekjes, een cd met kinderliedjes en een gratis babylidmaatschap van de bibliotheek. Al in de jaren ’60 werd uit Amerikaans onderzoek duidelijk dat een kind in een bijstandsgezin in de eerste drie levensjaren 30 miljoen woorden minder hoort dan een kind in een welgesteld gezin.