Overblijfouders krijgen teveel uitbetaald

Geplaatst op 22 september 2014

Omdat basisscholen overblijfouders een hoge vergoeding betalen, moeten scholen onverwacht toch nog loonheffing voor ze betalen.
Om die reden zijn veel scholen al voor vervelende verrassingen komen te staan.
Zij ontvingen een naheffing van de Belastingdienst die in sommige gevallen opliep                                                      tot honderdduizenden euro’s.

Volgens de officiële regels mogen vrijwilligers maximaal 4,50 euro per uur verdienen. Maar veel scholen geven ouders een hogere vergoeding waardoor de fiscus deze ouders als werknemers ziet. Scholen zijn dan verplicht om loonheffing over deze krachten uit te betalen.

Zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen ontvingen om die reden een naheffing van driehonderdduizend euro. Zij betaalden ouders niet 4,50 per uur maar 10 euro per overblijfbeurt. De school kwam hiertegen in protest waarop de naheffing met de helft werd verlaagd, maar ook daar gaat het schoolbestuur niet mee akkoord. Zij is nu van plan om naar de rechter te stappen.

Andere scholen die vergelijkbare naheffingen kregen, hebben het bedrag wel betaald. ‘Maar’, zegt Jeroen Hoogerwerf, directeur van één van de scholen die dit overkwam, ‘ik ben er niet blij mee. Van dat bedrag had ik vier leraren kunnen aanstellen.’ Het probleem van te goedbetaalde vrijwilligers op basisscholen bestaat al langer. Ruim tien jaar geleden werden scholen in Amsterdam en Wageningen ook aangeslagen voor een te hoge vrijwilligersvergoeding.