Ouders blijven toeslag kinderopvang op eigen rekening ontvangen

Geplaatst op 17 mei 2018

Ouders zullen de toeslag voor de kinderopvang zelf blijven ontvangen. Door verbeteringen bij de Belastingdienst verwacht het kabinet dat minder ouders in de problemen zullen komen door hoge terugvorderingen.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de toeslagen vanaf 2020 via de overheidsinstantie DUO meteen naar de organisaties voor kinderopvang zouden gaan. Maar dit plan is nu afgeblazen.

Het kabinet stelt dat door verbeteringen bij de Belastingdienst de verandering niet meer nodig is.

De verbeterde dienstverlening van de fiscus rond de kinderopvangtoeslag moet er toe leiden dat minder ouders hoge bedragen moeten terugbetalen. Dat veroorzaakt bij een groep ouders namelijk financiƫle problemen, vooral bij ouders met lage inkomens en een wisselend inkomen.

“Ouders met hoge terugvorderingen kunnen we ook helpen door meer en beter maatwerk in de dienstverlening van de Belastingdienst”, aldus verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark.

‘Verbijsterend’

Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK), die 30 procent van de markt zegt te vertegenwoordigen, vindt het verbijsterend dat de plannen niet worden doorgezet. Het nieuwe systeem van directe financiering zou veel zorgen bij ouders wegnemen, stelt de vereniging.

“Ouders zouden meer zekerheid hebben gekregen over hun recht op toeslag, het aantal terugvorderingen zou flink afnemen”, aldus BMK.