Nieuwe opleidingen voor gastouders in de maak

Geplaatst op 10 januari 2014

Nu de subsidie op Helpende Zorg en Welzijn-opleidingen voor gastouders is weggevallen, kondigen opleiders nieuwe gastouderopleidingen aan. Volgens KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) is het wegvallen van de subsidie weliswaar slecht nieuws, maar biedt het ook kansen om de opleidingen beter af te stemmen op de behoefte van de branche en gastouders.

Gastouders moeten minimaal een diploma op zak hebben van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn, niveau 2. Hiervoor ontvingen aanbieders van opleidingen de afgelopen twee jaren subsidie. Het zorgde ervoor dat de opleiding betaalbaar bleef voor gastouders. In enkele gevallen kostte een verkorte opleiding slechts 50 euro.

Meer maatwerk
Met het einde van de subsidie zijn ook de verkorte opleidingen weggevallen. Potentiƫle en bestaande gastouders die zich verkort willen laten scholen, weten nu niet waar ze terechtkunnen. KNGO ontving hierover tientallen reacties van gastouders. Het netwerk is in gesprek gegaan met opleiders en ontdekte dat zij bereid zijn om nieuwe opleidingen te starten met meer maatwerk en mogelijkheden.

Bewuste gastouders
Cynthia van Mulekom van KNGO vindt dit goed nieuws. Zij hoopt dat de nieuwe opleidingen meer gaan inspelen op de behoefte van de branche en gastouders, bijvoorbeeld op pedagogisch vlak, het blijvend leren en praktische vaardigheden. Zij hoopt ook dat het stijgen van de prijs veroorzaakt dat er meer bewust wordt gekozen voor het vak gastouder in plaats van dat het iets is dat je er (kortstondig) bij doet.

Stageperiode
Enkele opleiders hebben al aangekondigd te starten met de inschrijving voor hun nieuwe gastouderopleiding. Er komt bijvoorbeeld een opleiding met een verplichte stageperiode. Deze opleiding zal tussen de 300 en 400 euro gaan kosten. Andere aanbieders noemen een minimaal bedrag van 700 euro. Van Mulekom: ‘Inhoudelijk is er nog veel onbekend. We gaan daarom de komende periode verder in gesprek met opleiders, bijvoorbeeld om te horen of er maatwerk mogelijk is en of er groepskorting gegeven kan worden.’