Meevaller in kinderopvang

Geplaatst op 9 januari 2014

In de kinderopvang is sprake van een meevaller van enkele honderden miljoenen euro’ s. Dat blijkt volgens ingewijden uit de Voorjaarsnota, een tussenstand van de begroting van het lopende jaar.

Het stuk wordt vrijdag in de ministerraad besproken. De meevaller komt niet onverwacht. Doordat minder ouders gebruik maken van de voorziening houdt de overheid geld over. Het teruglopend gebruik van kinderopvang komt door de hogere eigen bijdragen en de oplopende werkloosheid.

Vooral de oppositie in de Tweede Kamer heeft er eerder bij minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) op aangedrongen het geld dat overblijft te gebruiken om bezuinigingen terug te draaien. Ook de regeringspartijen VVD en PvdA vroegen in een motie naar ”structurele oplossingen in overleg met de sector”. De uitwerking is een zaak van het kabinet, onderstreepte PvdA-Kamerlid Keklik Yücel donderdag.

Bezuinigingen

De kans dat de meevaller wordt gebruikt om bezuinigingen in de kinderopvang ongedaan te maken, lijkt echter niet groot. Ingewijden in de coalitie wijzen er op dat het terugsluizen van het geld (naar verluidt zo’n 300 miljoen euro) in strijd is met de begrotingsregels van het kabinet (de ‘Zalm-norm’). Bovendien heeft het kabinet dit jaar ook te maken met financiële tegenvallers, vooral bij de WW.

De oppositie blijft eisen dat het geld dat over is terugvloeit naar de sector. Volgens CDA-Kamerlid Pieter Heerma is daar de laatste jaren te fors op bezuinigd. Daardoor dreigen er lange wachtlijsten als straks de economie weer aantrekt, voorspelt hij.

Heerma drong eerder aan op een parlementair onderzoek naar de problemen in de kinderopvang, maar kreeg onvoldoende steun hiervoor. Wel houdt de Kamer binnenkort een hoorzitting met vertegenwoordigers van de sector.

Asscher wilde donderdag niet vooruitlopen op de Voorjaarsnota. Over de kinderopvang is hij in gesprek met de sector. In de loop van volgende maand zal hij de Kamer informeren.