Meer én hogere gemeentelijke leges kinderopvang

Geplaatst op 26 augustus 2015

Elk jaar brengt Brancheorganisatie Kinderopvang de legesbedragen in kaart die gemeenten heffen voor inschrijving in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). In 2015 heffen maar liefst 141 van de 393 gemeenten leges op het gebied van kinderopvang.

De legesbedragen per gemeente lopen zeer uiteen. Zo rekent Stadskanaal € 19,- voor inschrijving  van gastouders in het LRKP, terwijl dit in Vianen € 821.95 kost. Koplopers in de legeskosten zijn een aantal gemeenten in de Rotterdamse regio: Albrandswaard rekent landelijk gezien de hoogste leges op het gebied van kinderopvang. Voor inschrijving van gastouderbureau, kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang rekent deze gemeente maar liefst € 2.522,- aan legeskosten. Minister Asscher noemde tarieven voor leges voor de kinderopvang hoger dan 1000 euro ooit ‘buitensporig hoog’.

Top 10 legesbedragen
De legesbedragen kunnen in sommige gemeenten behoorlijk oplopen. Hieronder de tien gemeenten met de hoogste legesbedragen in Nederland:

1. Albrandswaard: € 2.522,-
2. Capelle aan den IJssel: € 2.351,-
3. Ridderkerk: € 2.329,-
4. Schijndel: € 2.131,27
5. Blaricum: € 2.000,-
6. Eemnes: € 2.000,-
7. Laren: € 2.000,-
8. Lopik: € 1.898,74
9. De Ronde Venen: € 1.855,-
10. Bunschoten: € 1.794,-

Meer gemeenten heffen leges
In 2015 heft 36% van de gemeenten (141 van de 393 gemeenten) leges op het gebied van kinderopvang. In 2014 was dit nog 33% (133 van de 403 gemeenten). Het aantal gemeenten dat leges heft is met tien toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De gemeentelijke legesheffing vormt daarmee een groeiend probleem voor kinderopvangorganisaties en gastouders.

Gevolgen voor kinderopvangsector
De gemeentelijke leges zorgen voor een forse kostenpost bij een wettelijke verplichting: de inschrijving in het LRKP. Ook bij verhuizing van de locatie én houderwisseling moeten leges worden betaald. Juist in deze zware tijden voor de kinderopvangsector zijn deze kosten de sector een doorn in het oog.
Naast een forse kostenpost zorgen de gemeentelijke leges er ook voor dat (potentiële) gastouders afzien van het gastouderschap. Dit zorgt voor een rem op het aanbod aan kinderopvang.

Leges bedreiging continuïteit kinderopvang
De kinderopvangsector heeft te maken met zware tijden, wat gepaard gaat met een verhoogd aantal faillissementen. Diverse kinderopvangorganisaties proberen te zorgen voor continuïteit van kinderopvang voor ouders door delen van failliete kinderopvangorganisaties over te nemen. Juist de bijkomstige legeskosten vormen een bedreiging voor het voortzetten van kinderopvang.

Overzicht gemeentelijke leges kinderopvang
Een overzicht van alle 141 gemeenten die leges heffen vindt u hier.

Brancheorganisatie Kinderopvang ondersteunt haar leden bij het in actie komen tegen de legesheffingen. Leden kunnen in het dossier Toezicht en Handhaving een voorbeeldbrief downloaden om gemeenteraadsleden en wethouders aan te spreken op de gevolgen van de legesheffing. In het verleden heeft deze aanpak gewerkt. Landelijk kaart Brancheorganisatie Kinderopvang dit onderwerp aan bij de Tweede Kamer en beleidsmakers.