Kabinet trekt 60 miljoen uit: alle peuters naar de opvang

Geplaatst op 2 september 2015

Alle peuters in Nederland moeten enkele uren per week naar de kinderopvang kunnen. Het maakt dan niet uit of ouders wel of niet werken. Het kabinet wil dat mogelijk maken door hiervoor 60 miljoen euro uit te trekken.

Dat maakt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken op Prinsjesdag bekend in zijn begroting voor volgend jaar. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving daarover van RTL Nieuws.

Uitgangspunt is dat kinderopvang, ook al zijn het maar een paar uurtjes, bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen tussen de 2,5 en vier jaar. Veel kleintjes gaan al naar de peuterspeelzaal, maar 37.500 peuters nog niet. De ouders van deze kinderen hebben geen recht op kinderopvangtoeslag omdat ze niet allebei werken en ook geen recht hebben op geld uit een ander ‘potje’ omdat hun kind geen achterstand heeft.

De 60 miljoen gaat volgend jaar naar de gemeente, die vervolgens zelf mag beslissen hoe ze de opvang organiseert: bij een kinderopvang of bij een peuterspeelplaats. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten blij te zijn met de maatregel. ‘Wij willen ontwikkelrecht voor ieder kind, zodat alle kinderen op de lagere school kunnen starten op eenzelfde basisniveau’, aldus een woordvoerder.