GGD wil ook dat gastouderopvang veiliger wordt

Geplaatst op 3 maart 2017

Gastouderopvang is in de regel veilige opvang, maar brengt ook risico’s met zich mee omdat er minder zicht is op wat er zich allemaal afspeelt. Net als veel andere organisaties wil GGD GHOR Nederland dat de kwaliteit en het toezicht op gastouderopvang verbeterd wordt. Dit laat de organisatie in een reactie aan Kinderopvangtotaal weten.

De gastouderopvang ligt onder een vergrootglas sinds onderzoekers van PricewaterhouseCoopers gastouderopvang een risicovolle vorm van kinderopvang noemden. Zij deden in opdracht van minister Asscher onderzoek naar de kinderopvang vijf jaar na de aanbevelingen van de commissie Gunning na de Amsterdamse zedenzaak. Hoewel gastouderopvang geen deel uitmaakte van dit onderzoek, wilde de onderzoekers toch kwijt dat gastouderopvang in de huidige vorm geen veilige opvang is. Dat komt volgens de onderzoekers vooral door het gebrek aan toezicht en het feit dat gastouders alleen opereren.

Vertekend beeld

Even later besteedde het SBS-programma Undercover in Nederland aandacht aan een gastouderopvang in Heerhugowaard wiens partner in het bezit bleek van kinderporno. De man werd in de uitzending ontmaskerd. Hubèr Agterberg van het Platform Gastouderopvang reageerde kritisch op deze tv-uitzending. Volgens hem gaf het namelijk een vertekend beeld van gastouderopvang en was een deel van de genoemde overtredingen helemaal geen overtreding.

Gastouderbureau

GGD GHOR Nederland vindt ook dat gastouderopvang risico’s met zich meebrengt, ‘omdat er minder controle is vanuit de beroepsgroep, er minder professionals aanwezig zijn tijdens de opvang en er dus minder zicht is op wat er zich allemaal afspeelt’. Ook ziet de organisatie dat er nog wel wat te verbeteren valt in de samenwerking tussen gastouder en gastouderbureau. ‘GGD GHOR Nederland vindt dat de gastouder in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor de opvang. Maar het gastouderbureau moet veiligheid en gezondheid waarborgen. GGD GHOR Nederland zou graag zien dat het gastouderbureau vaker onaangekondigd een bezoekje brengt aan gastouders om de feitelijke opvangsituatie aan te treffen’, aldus een GGD-woordvoerder.

Het vergroten van kwaliteit en veiligheid staat ook op de agenda van het project Kwaliteitsbevordering gastouderopvang van het ministerie van Sociale Zaken. GGD GHOR Nederland is betrokken bij dit project. Lees meer

Toezicht gastouderopvang

De organisatie wil vanwege de ontstane onrust laten zien wat het allemaal wel doet aan toezicht op de gastouderopvang. Zo is er voordat een gastouder geregistreerd wordt in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) een toetsing op o.a. diploma’s, de VOG en het EHBO-certificaat. Ook wordt gekeken of de gastouder de visie en de normen en waarden van het gastouderbureau kan uitdragen. Daarnaast wordt de opvangruimte van een nieuwe gastouder bekeken en ook of er voldoende geschikt speelgoed aanwezig is voor de kinderen en of gezondheidsrisico’s goed zijn geschat.

Platform Gastouderopvang

GGD GHOR Nederland reageert verder nog specifiek op uitspraken van Agterberg van Platform Gastouderopvang. De GGD spreekt tegen dat de meeste onderzoeken worden uitgevoerd bij gastouders waar helemaal geen opvang plaatsvindt. Wat wel zo is, is dat na registratie maar een beperkt deel van de gastouders onderzocht wordt. Ook weerlegt de GGD de uitspraak dat het aanbieden van gastouderopvang voor registratie is toegestaan zolang er geen kinderopvangtoeslag is aangevraagd.

Auteur: Marianne Velsink

Origineel bericht: https://www.kinderopvangtotaal.nl/Management/Actueel/2017/3/GGD-wil-ook-dat-gastouderopvang-veiliger-wordt/