Gebruik kinderopvangtoeslag verder gedaald

Geplaatst op 11 september 2015

Het aantal mensen dat gebruik maakt van kinderopvangtoeslag is in 2014 opnieuw gedaald. Vorig jaar kregen 491.000 ouders of verzorgers kinderopvangtoeslag voor hun zoon of dochter.

In de topjaren 2011 en 2012 waren dat er nog 530.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De laatste jaren maakten minder mensen gebruik van kinderopvang omdat de kosten steeds minder werden vergoed door de overheid. Ook de crisis speelde een rol. De verwachting is dat het aantal weer zal stijgen omdat het kabinet 290 miljoen euro extra vrijmaakt voor de kinderopvangtoeslag.

Lagere kosten

Door de verhoging worden de kosten voor alle werkende ouders verlaagd. Gezinnen die ongeveer 50.000 euro per jaar verdienen krijgen maandelijks 108 euro meer als zij twee kinderen hebben die drie dagen per week naar de dagopvang gaan.

Door de daling naar de vraag naar kinderopvang nam ook de werkgelegenheid in deze branche af. Veel opvangbedrijven moest personeel ontslaan of gingen failliet. Door de nieuwe plannen van het kabinet verwacht de brancheorganisatie dat er 7.000 banen bij zullen komen.