Bloggers

Elke week post onze blogger een blogbericht over de dagelijkse dingen die komen kijken bij het moederschap, kinderopvang en hoe het er hier aan toe gaat.

Blogger: I’esha Gajadhar

Hieronder het meest recente bericht, wil je derest ook lezen? Klik dan hier.

December? DUURcember!

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent natuurlijk inkopen doen! Helaas staat niet lang erna ook weer de Kerstman voor de deur, ik denk dat we het er unaniem over eens zijn dat december de duurste maand van het jaar is. Elke 27 december besluit ik het het komende jaar anders aan te pakken zodat ik bij wijze van spreken omkom van het geld zodat ik alles kan kopen wat ik maar wil. En dat valt elk jaar opnieuw vies tegen. Dit jaar heb ik dan toch eindelijk een andere aanpak weten toe te passen! Ik ben meteen na de kerst alweer begonnen om nieuwe cadeautjes te kopen en dat heb ik het hele jaar door gedaan. Zag ik ergens een lekker luchtje voor een leuke prijs? Meteen kopen voor onder de kerstboom! Geloof me, het werkt. Zonder dat je het eigenlijk door hebt stapelen de cadeautjes zich op en zoals wij het altijd vieren… dan zijn drie cadeautjes niet genoeg.

Voor de mensen die niet zo goed weten hoe ze het aankomende maand moeten aanpakken, hier een paar tips:

Maak budget
Voor de feestdagen is het handig om een budget op te stellen en u daaraan te houden. Een veelgehoord advies bij het vieren van Sinterklaas of Kerst met familie en vrienden is om een maximumbedrag voor geschenken af te spreken. Als uw kinderen peperdure cadeaus op hun verlanglijstje hebben staan, leg hen dan uit dat Sinterklaas of de Kerstman deze niet kunnen betalen. Soms hebben kleintjes ook liever meerdere kleine pakjes dan één groot en duur cadeau.

Alternatieve cadeaus
Consumenten met een krappe beurs kunnen voor familie en kennissen alternatieve cadeaus bedenken zoals waardebonnen voor een avond gratis oppassen of een dag klussen. Spreek van tevoren wel duidelijk af of dit mag. Ook gaat er natuurlijk niets boven zelfgemaakte surprises en grappige gedichten.

Sint op bezoek
Kinderen vinden het geweldig als Sinterklaas thuis op bezoek komt, maar dit kan aardig in de papieren lopen. Het is slimmer om de kosten van een bezoek van de goedheiligman met buren of familie te delen. Nog goedkoper is het om kennissen met acteertalent als Sint en Piet in te schakelen.

Kerstverlichting
Als Sinterklaas na 5 december het land weer heeft verlaten, proberen vele Nederlanders hun huis gezellig te maken met een kerstboom en -verlichting. Dit kan de stroomrekening aardig opstuwen. Het gebruik van led-lampjes kan dit voorkomen, want die verbruiken zeven keer minder stroom dan gloeilampjes.

Kerstspullen
In december zijn veel kerstspullen te koop, maar u betaalt er dan de hoofdprijs voor. Slimmer is om vlak na Kerstmis naar de winkel te gaan omdat de kerstartikelen dan voor half geld worden aangeboden. Het enige dat u dan wel moet doen, is de spullen bewaren.

Vuurwerk
Ondanks de crisis is er bij de vorige jaarwisseling voor ruim zestig miljoen euro aan vuurwerk de lucht ingegaan. Een eenvoudige manier van geld besparen is door minder aan pijlen en rotjes uit te geven. Wie helemaal geen vuurwerk koopt, kan natuurlijk ook gewoon genieten van de klappers in de buurt en loopt bovendien minder kans op lichamelijk letsel.

Financiële voornemens
Onder de kerstboom en bij de oliebollen kan ’t ook lonen om na te gaan of u met het nieuwe jaar in aantocht uw financiën kunt verbeteren. Zo zijn er nog steeds vele spaarders die samen honderden miljoenen euro’s laten liggen omdat zij genoegen nemen met een te lage spaarrente. Kom in actie als u tot die groep behoort. Ook bij een overstap van verzekeraar of energieleverancier kunnen vaak aardige bedragen worden bespaard.

Succes!

Liefs,

Iesha Gajadhar