‘Bied geen eten aan als troost’

Geplaatst op 1 september 2016

Sommige ouders kiezen ervoor hun kind wat eten te geven als zij verdrietig zijn, maar dat is niet altijd verstandig. Kinderen leggen daardoor al snel het verband tussen eten en een prettig gevoel. Dat maakt de kans op verkeerd gebruik van voeding en overgewicht groter.

Temperamentvolle kinderen

Van alle kinderen was hun temperament bekend. Wat bleek: bij de temperamentvolle kinderen en kinderen die niet makkelijk te troosten waren, werd al snel op de knop gedrukt voor het eten. Kinderen die in eerste instantie voldoende getroost werden door een knuffel of een liedje, deden meer hun best om een beloning te verdienen en kozen minder snel voor het eten.

Ongezonde leefstijl

Als kinderen op jonge leeftijd de associatie leggen tussen troosten en eten, kan dat tot een ongezonde leefstijl leiden. ‘Als ouders zien dat kinderen eten nodig hebben om rustig te worden, kunnen zij hier op inspelen door vaker een beloning aan te bieden die niet met voeding te maken heeft. Een uitstapje naar een speeltuin of samen spelen kan het kind helpen om plezier uit andere dingen dan eten te halen