‘7000 banen in de kinderopvang erbij’

Geplaatst op 9 september 2015

De brancheorganisatie Kinderopvang verwacht dat er door het extra geld dat het kabinet voor de kinderopvang uittrekt 7000 banen bij komen. De sector liet dat uitrekenen door Ed Buitenhek, van adviesbureau Buitenhek.
Buitenhek gaat ervan uit dat weer veel meer ouders van kinderopvang gebruik gaan maken, en dat ook het aantal uren dat ouders kinderen in de opvang doen gaat stijgen. Wel waarschuwt hij dat het effect pas op termijn in volle omvang zal optreden.  “Ouders kiezen vaak als een baby geboren wordt voor een bepaalde opvangvorm en veranderen dat niet zomaar als een kind één of twee jaar oud is”, zegt hij. Daarom verwacht hij dat de sector pas geleidelijk zal profiteren van het extra geld. De brancheorganisatie zegt dat met de maatregel een stap wordt gezet in de richting van een gelijke verdeling van de kosten van kinderopvang tussen ouders, overheid en werkgevers.

Tienduizenden banen

Tussen 2008 en 2013 waren ouders een steeds groter aandeel van de kosten gaan dragen en was de uitval in de opvang fors. In de sector verdwenen hierdoor tienduizenden banen.
Door die vraaguitval hield het kabinet de laatste jaren ook meevallers op de kinderopvang over. Dat geld wordt voor een groot deel nu weer gebruikt om de toeslag te verhogen.